Back to top

Gasilniki

FIPIS je priznan slovenski proizvajalec gasilnikov na prah, ki so plod dolgoletnih lastnih raziskav in lastnega razvoja. FIPIS je tako razvil generacijo gasilnikov na prah z blagovno znamko GEN, ki so nastali iz blagovne znamke URBAN.

Gasilniki na prah so primerni za gašenje začetnih požarov trdnih snovi, kapljevin in plinov ter gašenje na električnih napeljavah do 1000 V. Vsi gasilniki iz proizvodnega programa FIPIS so certificirani v skladu z evropskim standardom EN-3. Gasilniki pa so v letu 2004 pridobili tudi znak nadstandardne kakovosti GS.

Gasilni aparati na prah so najbolj razširjeni gasilni aparati. Gasilni prah kemijsko ni reaktiven in je tudi neprevoden za električni tok, zato se ga lahko uporablja za gašenje praktično vseh vrst požarov.

Namenjen je gašenju požarov trdih snovi (tip A), vnetljivih tekočin (tip B) in plinov (tip C).

Gasilni aparati na prah so najbolj primerni za uporabo na prostem ali v večjih prostorih (vozila, počitniške prikolice, skladišča, pokrita parkirišča, hale, tovorna vozila in delovni stroji). Ob aktivaciji se gasilni prah izredno hitro širi in (lahko) povzroči dražeče občutke pri ljudeh. To lahko pri zdravstveno občutljivih ljudeh povzroči zdravstvene težave. V zaprtih in manjših prostorih lahko gasilni aparat na prah povzroči še veliko dodatne škode tudi tam, kjer do požara sploh ni prišlo.

Novejše verzije gasilnih aparatov na prah so pod stalnim tlakom potisnega plina dušika (N2). Ali je gasilni aparat pod stalnim tlakom nam nakazuje manometer. Manometer nam pove ali je pritisk potisnega plina še dovolj visok za normalno uporab. Z njegovo pomočjo tudi »laik« opazi ali je gasilni aparat uporaben ali ne.

Prednosti gasilnih aparatov na prah:

  • cenovno dostopen;
  • širok spekter uporabe glede na tip požara katerim je namenjen (tip A, tip B, tip C);
  • primeren za uporabo na prostem (ne zmrzuje);
  • gasilniki so enostavni za uporabo.

Povezave do izdelkov:
Gen1, Gen2, Gen 3, Gen 6, Gen 9